marți, 9 iulie 2013

Tragicomedia bacalaureatului 2013

Un nou an școlar încheiat, un nou bacalaureat ratat. Statisticile sunt și anul acesta dezastroase, doar 55,4 % promovabilitate, dar autoritățile sunt totuși bucuroase că procentul a crescut cu 11% . Cred că cea mai mare grijă a lor ar trebui să fie găsirea de soluții. Probabil că nu reușesc să vadă adevărata față a învățământului românesc. Ei consideră că prin introducerea conceptelor folosite în străinătate vor face un bine, dar nu este așa. Există o mare diferență între ce este la noi în învățământ și ce este în afară. Programa noastră este mult mai încărcată și învățăm lucruri pe care ei le învață mai târziu și treptat. Totodată, faptul că aproape în fiecare an se schimbă metodologia examenelor nu este tocmai benefic. Sistemul poartă o mare parte din vina rezultatelor slabe de la BAC. Bineînțeles că nu putem să îi privăm nici pe elevi de răspundere pentru că se pare că au devenit din ce în ce mai nepăsători și interesați de distracție, punând școala într-un plan secundar. Nu spun că trebuie să stea numai cu nasul în cărți, dar ar trebui să fie conștienți de importanța depașirii acestui examen al maturității. În România dacă nu reușești să îți iei bacalaureatul ești complet ratat, ca să folosesc o exprimare mai directă. Fără acest examen îți este practic imposibil să te angajezi. Bine, nu pot să spun nici că dacă reușești să termini o facultate ai șanse mult mai mari, dar totuși acestea există. Un alt aspect care nu ar trebui lăudat este promovarea prostiei. Televiziunile scot cam în fiecare an o serie de perle de la BAC, pe care le prezintă publicului larg. Este adevarat că este imposibil să te abții din a râde, dar asta ar trebui să ne alarmeze. Poate ar fi mai bine să nu mai fie publice aceste lucruri, ci mai degraba ar trebui să se promoveze lucrările bune, care ar putea fi un bun exemplu pentru ceilalți. Din toată această situație nu putem exclude profesorii. Și ei poartă o parte din vină pentru că unii dintre ei, nemulțumiți de salariile foarte slabe, nu își mai dau interesul cât ar trebui. Spun din proprie experiență că un elev învață mult mai bine la o materie, unde are un profesor pe care să îl îndrăgească și să îl respecte. Totuși unii învățători afișează o anumită superioritate, iar adolescenții nu apreciază acest lucru și pentru asta nu le fac o viață chiar ușoară în timpul orelor de curs. 
Anul acesta pe lângă situația neplăcută în care ne pun elevii nepregătiți, a apărut și scandalul șpăgii de la liceul   "Dimitrie Bolintineanu". Acesta pune într-o lumină și mai proastă învățământul românesc. Ceea ce este chiar amuzant este modul în care au abordat autoritățile situația. Cum să încerci să iei cu autocarele elevii pentru a-i transporta la poliție pentru audieri ? Cum să îi dezbraci până la piele ca să îi percheziționezi ? Ce sunt, infractori ? S-a ajuns prea departe. Acestor elevi li s-au încălcat niște drepturi și nu cred că vor uita prea curând experiența prin care au fost nevoiți să treacă. Este de-a dreptul inadmisibil ce s-a întâmplat. Nu cred că este prima oara când s-a dat șpagă, dar probabil că este prima oară când s-a descoperit acest lucru.
În încheiere vreau să spun că în fiecare an asistăm la un adevarat circ la care nu este nevoie să plătim bilet. Mai am doi ani până când voi da și eu bacalaureatul, dar sper că până atunci se va schimba și ceva în bine. Cu siguranță trebuie schimbat ceva, însă până când autoritățile vor conștientiza situația delicată în care ne aflăm, va trebui să dăm dovadă de răbdare, multă răbdare. Și în altă ordine de idei aș vrea să îi felicit pe cei care au reușit să ia bacalaureatul anul acesta ! Bravo și baftă la facultate !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu